TEIS Média

Series: Oktatásügy

00:06′ A szakképzés olyan, mint egy bombabiztos bunker

Oktatás
Oktatás
00:06' A szakképzés olyan, mint egy bombabiztos bunker
/

Ez pedig hátránya, és nem előnye. Dr. Szilágyi János a Népszava Mindent elölről kell kezdeni c. cikkében fejtette ki, mitől korszerűtlen és kirekesztő a magyar szakképzés. Ezzel együtt olyan stabilan építette fel a puszta politikai érdekeket szem előtt tartó NER, hogy egy átfogó oktatási reform bevezetése után is nehéz lesz modernizálni, a 21. század igényeit kielégítő szakember képzést megvalósítani.
A taralomból:
Szegregáló szakképzés
Okos társadalom építése
Az alapoktól való újjáépítés

00:09′ Okosít vagy butít az iskola? – 2

Jegyzet
Jegyzet
00:09' Okosít vagy butít az iskola? – 2
/

Az előző részben a köznevelés egyik legfontosabb funkciójának hiányosságairól esett szó, arról, hogy mennyire nem képes a magyar iskola az esélyegyenlőség biztosítására. Van egy ezzel azonos fontosságú funkció is, a munkaerőpiacra való felkészítés. Ennek tükrében elemezzük egy esetleges oktatási reform szükséges menetét.

00:09′ Okosít vagy butít az iskola? – 1

Jegyzet
Jegyzet
00:09' Okosít vagy butít az iskola? - 1
/

A kérdés elsőre talán furcsának tűnik, ám 2020 Magyarországában bármi előfordulhat. Ha az adatokat nézzük a nemzetközi és hazai felmérések tükrében, egyre romló teljesítményeket látunk. És még ez a romlás is igen differenciált földrajzi és szociális helyzet tekintetében. Kétrészes mini sorozatunk első részében feltárjuk a magyar köznevelés legnagyobb problémáit, hibáit, a másodikban pedig leírunk egy lehetséges megoldást.