TEIS Média

Nem is olyan sárga, nem is olyan kicsi,– de a mienk. A Civil Választási Bizottság az előválasztásról

Nem is olyan sárga, nem is olyan kicsi,– de a mienk. A Civil Választási Bizottság az előválasztásról

A Mérce közvetítésében tartott értékelést és sajtótájékoztatót a Civil Választási Bizottság. Dr Magyar György, a CVB vezetője adott helyzetjelentést és ismertette a választás menetét.

https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/920237572156951 Az aHang feladata a technikai háttér biztosítása, ennek érdekében heti egyeztetéseket folytatnak a pártok opertatív bizottságával. A rendszert a Fudan-konzultáció során a gyakorlatban is tesztelik. Feladataik:

  • szavazási applikáció elkészítése, online szavazás lebonyolítása
  • önkéntesek szervezése – koordinátori hálózat, pártok, civil aktivisták összekötése
  • mobilizáció, sokan vegyenek részt, mozgósító kampányok
  • sátras megvalósítás: egyedi QR-kódos szavazólapot adnak ki – a jövőben mindenhol legyenek civil közreműködők, jelenlévők is
  • online megvalósítás: ügyfélkapu/videós azonosítás

Tabumentes Magyarország – feladatuk a viták kereteinek a kialakítása, a lebonyolítása. Ebben szorosan együttműködnek a Partizánnal, a helyi vitákat elsősorban az ottani civileknek és a helyi médiának kell majd lebonyolítania. „Tisztesség, pártatlanság, függetlenség” – TASZ külső, szakmai támogatás ad ennek a segítéséhez. Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a vitákra majd a hivatalossá vált jelöltek között kerül sor.

ELEGY: szakcsoportokban programkészítés segítése. Tömpe István szerint a pártok azt modellezték, hogy ők önmagukban lefedik a társadalom egészét, de úgy tűnik, hogy rajtuk kívülálló rendszerváltók is léteznek – de a kérdés az, hogy rájuk a pártuk számítanak/építenek-e.

Főnix: elsősorban kulturális, társadalmi kérdésekkel kívánják megalapozni a rezsimváltás, olyan témákat is felvállalva, melyek ma kevés figyelmet kapnak (kulturális élet, romák helyzete, stb.)

Számoljuk Együtt: Pákozdi Éva elmondta, hogy a korábbi 4.500 fős hálózat mára 1.100 tagra szűkült – de az előválasztás ahhoz is kiváló lehetőség, hogy a 22-es választásokra a legkisebb falvakban is legyenek a pártállamtól független szavazatszámlálól.

Bolla Rita, a Nyomtass Te Is nevében elmondta, hogy növekszik az érdeklődés, mintegy 100ezer lapot osztottak már szét – de még több kell az előválasztás népszerűsítéséhez – s ehhez várják a további aktivistákat.

Ligeti Eszter, a Civilek a Demokráciáért csoport nevében elmondta, hogy elsősorban a szervezetek közti kapcsolatokat segítik.

Kérdésekre válaszolva Magyar György diplomatikusan válaszolt: többeknek más a véleménye az előválasztás kívánatosnak tartott módszeréről, de a CVB nem tehet mást, minthogy elfogadja a pártok megállapodásait. A pártok is gyakorolnak, nekik is új az előválasztás. A visszalépésebről nem kell tragikus következtetéseket levonni – a háttéralkukon kívül reális megfontolások is vannak, pl. ahol eleve vereség néz ki, mert a jelöltjük esélytelen lenne. De fontos, hogy ne legyenek bérelt helyek, s mindenhol lesz szerinte legalább 3-4 jelölt.

Hatalmas jelentősége van a miniszterelnök jelöltre vonatkozó előválasztásnak, már csak emiatt sem kell csődről beszélni, minden adva van ahhoz, a demokrácia ünnepe legyen, ne legyen mutyi-szag.

Az előválasztás meghekkelésétől nem kell tartani. Szórványos esetek akár elő is fordulhatnak, de amikor nyilatkozatot kell tenni a célok elfogadásáról, a helyi aktivisták előtt, akkor nagyon nagy a lebukás veszélye, mivel vidéken ismerik egymást az emberek. Több tízezer embert nem lehet a lebukás veszélye nélkül mozgósítani. Ha valaki egyéni jelöltként akarna trollkodni, az legkésőbb a kampány során mindenképpen kiderülne. De egyértelmű: mondenfajta csalár beavatkozás ellen a leghatásosabb fegyver az, ha minél többen megyünk el az előválasztásra.