TEIS Média

Az öszödi beszéd – érzelmek nélkül, mérnöki szemmel

Az öszödi beszéd – érzelmek nélkül, mérnöki szemmel

Tizenöt évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc a csapat motiválásán, lelkesítésén kívül a következő három technikai problémáját említette:

  1. Voltak adataik, de kevés erőforrásuk volt a megfelelő feldolgozására.
  2. Bizonyos problémáknál nem tudták, hogy mi a jó megoldás.
  3. Nem tudtak megfelelően kommunikálni a néppel és a környezettel.

Kérdés: mi lenne ezekkel a problémákkal ma, 2021-ben?

 Az első probléma ma valószínűleg nem lenne probléma: az informatika fejlődése (teljesítmény, sebesség, internet, csoport-szoftverek, mesterséges intelligencia) az adatfeldolgozási, kiértékelési kérdéseket megoldotta volna. A meteorológiai előrejelzés hasonlóan nehéz volt régen – nem volt megfelelő adatgyűjtési rendszer és számítási kapacitás. Ebben a kérdéskörben tehát a rendszer elemeinek tulajdonságai és a köztük fennálló összefüggések, függvények ismertek voltak, csak a feldolgozó kapacitás nem volt elegendő.

A második probléma ma is probléma lenne. Nem volt tapasztalat még az ilyen szituáció kezelésére, hiszen a környező volt szocialista országok velünk egy cipőben jártak, nem volt tehát minta, amit követni lehetett volna. Ha egy egzakt, axióma rendszerrel megtámogatott társadalom-tudomány létezne ill. létezett volna, akkor ki lehetett volna számítani a jövőt, lehetett volna extrapolálni – de ilyen elmélet nem volt és ma sincs. A lehetősége (véleményünk szerint) meglenne, hiszen a társadalom is evolúciós termék, és a társadalom is a természet része. A természet-tudomány eredményeit fel kellene használni a társadalmi folyamatok megismerése és menedzselése céljából. Amíg ez az egzakt társadalom-tudomány nem jön létre, addig csak a sötétben-tapogatózás és ösztönös, esetleg megérzés-alapú politizálás uralja a terepet.

A harmadik probléma ma már nem lenne probléma, hiszen ma már a jelenlegi kormányzat is felhasználja/felhasználta (!) a modern kommunikációs és marketing kutatások eredményeit, és az ezekre alapuló technológiákat.

Összefoglalva: az öszödi beszéd nem volt más, mint annak az orvosnak a panasza és vívódása, aki próbálja meggyógyítani a betegséget, de nem találták még fel hozzá a gyógymódot, így aztán magát és csapatát hibáztatja a kudarcért.

Sas Tibor