TEIS Média

15 legnépszerűbb turisztikai látványosság Tanzániában – Nyaralás Afrikában

15 legnépszerűbb turisztikai látványosság Tanzániában – Nyaralás Afrikában

Tanzániában találhatók Afrika leghíresebb nemzeti parkjai és természeti látnivalói, köztük a fenséges Kilimandzsáró-hegy. Következésképpen Tanzániában a legnépszerűbb ok, amiért sokan ellátogatnak az országba, a szafarik és a vadon élő állatokkal kapcsolatos kalandok .

A legtöbb látogató Dar es Salaam-on áthaladva indul ki a pusztába és más célpontokba. Azok számára, akik egy kis időt szeretnének tölteni a napsütésben, Zanzibar gyönyörű strandjait ajánljuk.  A Pemba- és Maffia-szigetek mellett egy másfajta természeti csoda található, amelyet a világ minden tájáról ideérkező búvárok és a sznorkelezők felkeresnek, hogy közelről megcsodálgassák a korallkerteket, a színes halakat és a kristálytiszta vizeket.

 

1. Kilimandzsáró-hegy

 

Kilimandzsáró-hegy
Kilimandzsáró-hegy

 

A Kilimandzsáró-hegy Afrika legmagasabb csúcsa (5895 m) és Tanzánia legismertebb képe. A Kilimandzsáró Nemzeti Parkba, ellentétben Tanzánia északi részének más parkjaival, nem a vadon élő állatok miatt látogatnak el a turisták, hanem azért, hogy gyönyörködjenek a hófödte hegy gyönyörű látványában, és hogy néhányan felmászhassanak a csúcsra.  A Kilimandzsáró-hegyet bármikor meg lehet mászni, de a legjobb időszak június végétől októberig tart, a száraz évszakban.

A világörökség részét képező Kilimandzsárót több mint egymillió évvel ezelőtt hozták létre a Rift-völgy mentén zajló vulkáni mozgások. Három vulkáni kúp – Shira, Kibo és Mawenzi – körülbelül 750 000 évvel ezelőtt keletzett. A legmagasabb pont az Uhuru-csúcs a Kibón, amely a világ hét legmagasabb csúcsának egyike .

Az esőerdők lejtőin bivalyok, leopárdok, majmok, elefántok és elandok élnek. Az alpesi zónában a madárlesők rengeteg ragadozó madarat találhatnak.

2 . Serengeti Nemzeti Park

Serengeti Nemzeti Park
Serengeti Nemzeti Park

 

A Serengeti Nemzeti Park egy hatalmas kopár síkság, ahol milliónyi állat él vagy halad át friss gyepeket keresve. Híres éves gnúvándorlásról, és közel 500 madárfajt jegyeztek fel a Serengeti-n.

Mivel a második legnagyobb nemzeti park Tanzániában , a Serengeti túristák tízezreit vonzza  minden évben. A látogatás legjobb hónapjai a Serengeti Nemzeti Parkban december és június között vannak . A nedves évszak márciustól májusig tart, a leghidegebb időszak júniustól októberig tart.

Az 1,5 millió gnu, zebra és gazella százezreinek éves vándorlása májusban vagy június elején történik. Ez a vándorlás az egyik legimpozánsabb természeti esemény, és sok turista számára ez az elsődleges vonzerő.

3. Zanzibari strandok

Zanzibar strandjai
Zanzibar strandjai

Zanzibar szigete, más néven Unguja, Tanzánia egyik legfontosabb üdülőhelye, és gyönyörű strandjairól ismert. A Zanzibar-szigetcsoport része, amely Zanzibar és Pemba szigetekből áll, ezen a szigeten találhatók a világ legjobb strandjai. Rengeteg itt a szörfötési lehetőség is. A látogatók puha fehér homokot és tiszta sekély vizet találnak itt.

A régi arab városi házakról, keskeny sikátorokról és forgalmas kikötőről ismert Stone Town történelmi városa Zanzibar szívében található.

4. Ngorongoro Természetvédelmi Terület

Ngorongoro Természetvédelmi Terület
Ngorongoro Természetvédelmi Terület

A Serengeti és a Manyara-tó között található Ngorongoro Természetvédelmi Területen található a híres vulkanikus Ngorongoro-kráter, és ez Tanzánia egyik legnépszerűbb vadon élő állat-néző területe. Ez a hatalmas vulkáni kráter állandó vízellátással rendelkezik, amely több ezer olyan állatot vonz a környékről.

A látogatók elsősorban a nagytestű állatok miatt és madármegfigyelés céljából érkeznek ide. Több ezer állat látható itt, köztük oroszlánok, elefántok, orrszarvúak, Thomson gazellái és bivalyjai, de a gnúk és a zebrák teszik ki az állatok több mint felét.

A Ngorongoro-kráter a világ legnagyobb ép ősi kalderája, közel hárommillió éves. A Ngorongoro vulkán a világ egyik legmagasabb hegye volt, mielőtt felrobbant és összeomlott.

Olduvai-szurdok

A természetvédelmi területen érdekes az Olduvai-szurdok is. Ez a fontos régészeti lelőhely ősi koponya- és csontdarabokat rejt, amelyek fontos információkat szolgáltatnak a korai emberiségről.

Az Olduvai-szurdok a törésvonalak sorozatán található régészeti lelőhely, ahol az évszázados erózió kövületeket és a korai emberiség maradványait tárta fel. Már 1911-ben egy német professzor talált néhány kövületet, miközben pillangókat keresett az Olduvai-szorosban. Egy későbbi expedíció során a Leakeys koponyarészleteket, egy koponyát és csontokat gyűjtöttek össze, amelyek körülbelül 2 millió évesek voltak. 1–1,5 millió évvel ezelőtti eszközöket és vadászfegyvereket is felfedeztek az Olduvai-szurdokban.

Egy másik izgalmas lelet egy férfi, nő és gyermek híres lábnyoma volt Laetoliban, az Olduvai szurdok közelében . Ezek és más felfedezések is bizonyítékot szolgáltatnak arra az elméletre vonatkozóan, hogy legalább három hominida faj volt ebben a régióban több mint 2 millió évvel ezelőtt.

5. A Manyara-tó Nemzeti Park

A Manyara-tó Nemzeti Park
A Manyara-tó Nemzeti Park

A Manyara-tó Nemzeti Park erdőből, gyepekből és mocsarakból áll. A park kétharmadát víz borítja, és a Manyara-tó sokszínű madárvilágnak ad otthont. A Manyara-tó kedvencei az elefántok, a fára mászó oroszlánok és a vízilovak nagy populációja, amely sokkal közelebbről láthatók itt, mint más parkokban. Ebben a parkban található a világ legnagyobb pávián populációja is .

A vadon élő állatok, a kenuzás (amikor a vízszint elég magas), a hegyikerékpáros túrák és a madármegfigyelés a legnépszerűbb tevékenységek a Manyara-tó Nemzeti Parkban.

6. A Maffia-sziget

Maffia-sziget
Maffia-sziget

A Maffia-sziget búvárokat  vonz a világ minden tájáról a sziget tengeri parkja által védett tenger alatti világba. A búvárkodás legjobb időszaka októbertől márciusig tart, de a Mafia-sziget legjobb időjárása májustól októberig tapasztalható. Március és április az esős hónapok.

A Mafia Island Marine Park korallkertekkel, rengeteg hallal és nyugodt búvár légkörrel rendelkezik. Számtalan madár és több mint 400 halfaj látható a környéken. A Maffia-sziget a zöld teknős hagyományos tenyészhelye is, amelyek sajnos veszélyeztetettek.

A Maffia- sziget a mélytengeri halászat , különösen a tonhal, a marlin, a vitorláshal és más nagyvadak számára is kívánatos helyszín .

A paradicsomi szigeten először a 8. vagy a 9. században láttak betelepülőket, de a Maffia a 12. és a 14. század folyamán vált fontos településsé, amikor kulcspozíciót töltött be a kelet-afrikai kereskedelmi útvonalakon.

7. Tarangire Nemzeti Park

 

Tarangire Nemzeti Park
Tarangire Nemzeti Park

Az 1970-ben alapított Tarangire Nemzeti Park fantasztikus terület a vadon élő állatok megtekintésére. Legjobban a száraz évszakban, júliustól szeptemberig látogatható, amikor az állatok a folyó mentén gyülekeznek.

A száraz évszakban a Tarangire Nemzeti Parkban az egyik legmagasabb a vándorló vadon élő állatok koncentrációja – gnu, zebra, bivaly, impala, gazella, és eland.  A park híres az elefántok nagy populációjáról és a füves tájat szegélyező baobab-fákról is .

A park kiválóan alkalmas madármegfigyelésre , Tarangire-ben több mint 300 fajt regisztráltak. Ezek a fajok közé tartoznak az ölyvek, keselyűk, gémek, gólyák, sólymok és sasok.

8. Pemba-sziget

Pemba-sziget
Pemba-sziget

A Pemba-sziget a zanzibári szigetcsoport legészakibb szigete. Pemba környékén sok sivatagi sziget található, és az Indiai-óceán búvárkodási lehetőségei páratlanok. Korallkertek, színes szivacsok találhatók a víz alatti menedékekben.  Chake Chake városa, Pemba fő népességközpontja, a búvárok kedvelt bázisa.

Pemba kevésbé látogatott, mint Zanzibár, és ennek következtében nyugalmasabb, oldottab a léágköre.. A sziget dombos, mély völgyekkel rendelkezik, és népszerűvé vált az olyan hegyi motorosok körében, akiket az 1000 méteres csúcsok vonzanak.

A Pemba a világ egyik szegfűszegtermelője, és az orvostudomány és a mágia  hagyományairól is jól ismert. Az emberek egész Kelet-Afrikából érkeznek ide, hogy tanuljanak a voodoo-tól és a hagyományos gyógyítóktól, vagy gyógyulást keressenek.

9. Stone Town (Kőváros)

 

Kőváros
Kőváros

Kőváros Zanzibar kulturális szíve, és az elmúlt 200 évben alig változott valamis. A keskeny utcákat és kanyargós sikátorokat szegélyező, óriási régi arab házak a város sajátos varázsát adják. A kővárosi otthonok többsége a XIX. Században épült, amikor Zanzibar az Indiai-óceán egyik legfontosabb szuahéli kereskedelmi városa volt.

világ legrégebben működő szuahéli városaként Kőváros számos nevezetességét eredeti pompájában helyreállították. Néhány történelmi épület ma múzeum és turisztikai látványosság. A városban van néhány érdekes, történelmi jelentőségű régi templom is.

A Creek úton végigmenve a látogatók eljuthatnak az ősi Stone Town területéhez, valamint a Darajani piac , a Beit el-Amani , a városháza és az anglikán székesegyház épületéhez. Néhány más kulcsfontosságú látnivaló közé tartozik a Forodhani kertek , a régi gyógyszertár és annak faragott erkély, a szultánok egykori otthonai,  a  Beit el-Sahel vagy a Népek Palotája. A Hamamni perzsa fürdő 1888-ban épült,  Kőváros legrégebbi épülete a régi erőd .

10. Selous vadrezervátum

Selous vadrezervátum
Selous vadrezervátum

Selous Afrika legnagyobb vadrezervátuma . Az 1922-ben alapított terület Tanzánia teljes területének 5% -át lefedi. A déli terület egy tiltott zóna, amely fejletlen, erősen erdős és meredek sziklák tarkítják. Az utazók a Rufiji folyótól északra fekvő területre látigathatnak csak. A Selous-vadrezervátum ezen területén gyepek, erdők, folyók, dombok és síkságok találhatók. látogatás legjobb ideje a júliustól októberig tartó időszak.

A Rufiji folyó kettészeli a Selous vadrezervátumot, és ez Kelet-Afrika legnagyobb vízgyűjtő területe. A folyó a rezervátum fontos eleme, amely lehetőséget nyújt a különféle vízi élővilág megfigyelésére. A vadon élő állatok széles skálája megtalálható itt, beleértve az elefántokat, a vízilovakat és az orrszarvúkat, valamint a bivalyt, az antilopot, a zsiráfot, a gnút, az oroszlánt, a leopardot és a gepárdot. A selousi madárvilág sokfélesége több mint 350 feljegyzett fajt tartalmaz.

11. Arusha Nemzeti Park

Arusha Nemzeti Park
Arusha Nemzeti Park

Bár az Arusha Nemzeti Park kisebb, de számos élőhelye van, amelyek a Meru-hegy erdőjéből, a park délkeleti részén található Ngurdoto- kráterből és a Momella-tavakból áll. A fekete-fehér Colobus majmokat könnyen észrevehetjük az erdős területen, míg a kráter mocsaras síklságát bivaly-, zebra- és warthog-csordák tarkítják. A Momella-tavak nagyszámú lakó- és migráns vízi madárnak adnak otthont. A túrisák azért jönnek ide, hogy megnézzék az élővilágot, és megmásszák a Meru-hegyet is .

A Meru- hegy Afrika egyik legszebb vulkánja és Tanzánia második legmagasabb hegye . A csúcsot egy keskeny gerincen lehet elérni, amely lenyűgöző kilátást nyújt a kráterben több ezer méterrel lejjebb fekvő vulkáni kúpra. Az emelkedő eléggé meredek, de az út parkon, erdőn,  és lápvidéken halad át.

12. Ruaha Nemzeti Park

 

Ruaha Nemzeti Park
Ruaha Nemzeti Park

2008-ban a Ruaha Nemzeti Park Tanzánia legnagyobb parkjává vált . Nagy bivaly- és gazellaállományoknak ad otthont, Tanzániában itt az egyik legnagyobb az elefántkoncentráció . A Ruaha Nemzeti Park fő jellemzője a Nagy Ruaha folyó, amely csodálatos vadregényes kilátást nyújt. A folyó biztosítja a Kidatu vízerőmű-gátja révén  Tanzánia elektromos ellátásának döntő részét.

A Ruaha Nemzeti Park Tanzánia legkevésbé elérhető parkja, és ennek következtében a táj viszonylag érintetlen maradt. A madármegfigyelő több mint 400 madárfajban gyönyörködhet, amelyek nem találhatók meg Tanzánia más részén. A folyó, a látványos szorosok és a fenséges fák különösen vonzóak a fotósok számára.

13. Gombe-patak Nemzeti Park

Gombe-patak Nemzeti Park
Gombe-patak Nemzeti Park 

A Gombe Nemzeti Park, más néven Gombe Stream Nemzeti Park, elsősorban azoknak szól, akik szeretnének egy kicsit letérni a kitaposott ösvényekről és megnézni a csimpánzokat . Ez Tanzánia egyik legkisebb nemzeti parkja, és híres Jane Goodall munkáiból. Ez a brit kutató 1960-ban érkezett ide a vad csimpánzok tanulmányozására, és a leghosszabb ilyen típusú viselkedéskutató program a világon.

A vezetett séták a csimpánzokkal teli erdőben a túristák kedvelnc programjai. A parkban számos főemlős- és emlősfaj él. A trópusi erdőben több mint 200 madárfajt is regisztráltak, köztük barbetokat, seregélyeket, nap-madarakat, koronás sasokat, jégmadarakat és a pálma-keselyűt is. A túrázás és az úszás egyaránt népszerű időtöltés a parkban, ahol ösvény vezet az erdőbe a völgy vízeséséhez.

14. Katavi Nemzeti Park

Katavi Nemzeti Park
Katavi Nemzeti Park

A Katavi Nemzeti Park egy távoli régióban található, érintetlen vadonban. A Kataviban található a hatalmas ártéri síkság, amelyet a Katuma folyó és számos évszakos tó szabdal. A tavak vízilovak, krokodilok és több mint 400 madárfaj élőhelye. Katavi egyik látványossága, mikor a vízilovak a száraz évszak végén 200-an próbálnak egyszerre felfrissülni a vízben.

A száraz évszakban a Katavi Nemzeti Parkban a medencéknél és patakoknál impala-csordák, oroszlánok, zebrák és zsiráfok is láthatók. Elefántok és bivalyok ezrei is összejönnek a parkban, amikor az árvíz visszahúzódik.

15. Viktória-tó

Viktória-tó
Viktória-tó

A Viktória- tó Afrika legnagyobb édesvizű tava, amelyet Kenya, Tanzánia és Uganda határol. Ez a tó a Fehér Nílus forrása, és mely lakosok millióinak nyújt megélhetést. A Victoria-tó tanzániai szakasza az ország egyik legkevésbé látogatott régiója, azonban Bukoba, Musoma és Mwanza városai számos látnivalóval rendelkeznek.

Mwanza és Musoma közelében számos sziget és vadvédelmi terület található. A madármegfigyelés és a horgászat népszerű kirándulás errefelé, és hajókirándulásokat vagy túrákat is lehet szervezni a Victoria-tó körül.

A Rubondo-szigeti Nemzeti Park, amely számos más kisebb szigetet is magában foglal, a Victoria-tó délnyugati partján található.

(A PlanetWare cikke nyomán)