A túl sok fekete bors fogyasztása azonban gyomor-bélrendszeri mellékhatásokhoz vezethet, ezért  ügyelnünk kell arra, hogy ne használjunk belőle túl sokat.

Táplálkozási információk

Az alábbi táblázat a tápanyagok mennyiségét mutatja egy teáskanál őrölt fekete borsban (2,3 gram):

Tápanyag Érték
Energia kalóriákban 5.77
Fehérje, gramm (g) 0.239
Szénhidrátok (g) 1.47
Rost (g) 0.582
Cukrok (g) 0.015
Kalcium (mg) 10.2
Vas (mg) 0.223
Magnézium (mg) 3.93
Foszfor (mg) 3.63
Kálium (mg) 30.6
Nátrium (mg) 0.46
Cink (mg) 0.027
Mangán (mg) 0.294
Szelén (mcg) 0.113
Fluorid (mcg) 0.787
Niacin (mg) 0.026
Folát (mcg) 0.391
Betain (mg) 0.205
Béta-karotin (mcg) 7.13
Lutein + zeaxanthin (mcg) 10.4
Vitamin E (mg) 0.024
Vitamin K (mcg) 3.77
A-vitamin (mcg retinol aktivitás-egyenérték) 12.6

Jelenleg nincsenek táplálkozási irányelvek arról, hogy egy bármilyen nemű vagy korú személy mennyit fogyasszon fekete borsból.

Az amerikaiak étrendi irányelvei: 2020–2025 megjegyzi, hogy a gyógynövények és fűszerek hozzáadása hozzájárulhat az ízérzet növeléséhez, amikor az ember megpróbálja csökkenteni a hozzáadott cukor, nátrium és telített zsír étrendi bevitelét.

A fekete borsnak számos potenciális egészségügyi előnye van a test és az agy számára, és sok közülük a fekete bors egyik vegyületéből, a  piperinből származik.

Magas antioxidáns-tartalom

A piperin, a fekete bors növényi vegyülete erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

A test szabad gyököket , instabil molekulákat hoz létre , amelyek károsíthatják a sejteket, mind természetes módon, mind a környezeti stressz hatására. A szabad gyökök túlzott károsító hatása súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a gyulladásos betegségeket, a szívbetegségeket és bizonyos rákos megbetegedéseket .

Kutatások kimutatták, hogy a magas antioxidáns tartalmú étrend csökkentheti a szabad gyökök károsító hatását. Például egy rágcsálókon végzett vizsgálatból kiderült, hogy a fekete bors és a piperin-kiegészítők megakadályozhatják vagy lassíthatják például az érelmeszesedésnek , a cukorbetegségnek és a ráknak az előrehaladását.

Gyulladáscsökkentő előnyök

Bár a fekete bors és a piperin gyulladáscsökkentő előnyeiről nincs átfogó, emberen végzett  kutatás, számos rágcsáló-tanulmány szerint a piperin segíthet a gyulladás enyhítésében.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a piperin gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek az ischaemia-reperfúzióval járó veseszöveti károsodások védelmében. Az ischaemia-reperfúzió olyan szövetkárosodás, amely akkor következik be, amikor a test egy része nem kap elegendő oxigént.

A kutatók azt is megállapították, hogy specifikus piperin-kiegészítők segíthet csökkenteni a krónikus gyulladást.

Antibakteriális tulajdonságok

Néhány kutatás és tanulmány rámutat a piperin antibakteriális potenciáljára.

A Staphylococcus aureus elleni antibakteriális tulajdonságait magában foglaló vizsgálatok során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fűszer a jövőbeli terápiák hatékony összetevője lehet mind a fertőző betegségek, mind az étel által terjedő kórokozók ellen.

Hasonlóképpen egy laboratóriumi kutatás megállapította, hogy a piperin és a piperlongumine – a hosszú bors növény egyik alkotóeleme – segíthet a multirezisztens kórokozók elleni küzdelemben. A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy mindkét vegyület hasznos lehet új antibakteriális gyógyszerek bioaktív vegyületeiként. Mindkét értékelés szerzői azonban további kutatások szükségességét javasolják.

Rákellenes tulajdonságok

Bár eddig nem végeztek humán vizsgálatokat, de számos laboratóriumi tanulmány szerint a fekete borsban lévő piperinnek rákellenes tulajdonságai lehetnek.

A fűszerek és a rákkezelések egyik átfogó vizsgálata  azt találta, hogy a piperin elnyomta a rákos sejtek replikációját az emlő-, prosztata- és vastagbélrákban .

Hasonlóképpen, az anyag terápiás szerként ígéretes eredményeket mutatott az oszteoszarkóma, egyfajta csontrák kezelésében . Ennek a hatásnak a teljes kivizsgálása érdekében azonban több tudósnak több vizsgálatot kell végeznie.

A „jó koleszterin” növelése

A kutatók  malacok vizsgálatát végezték véletlenszerűen fekete borssal és anélkül kiegészített étrend mellett, és figyelték a növekedésük és hizlalásuk során bekövetkezett változásokat.

Megállapították, hogy azokban a malacokban, amelyek fekete borssal kiegészített étrendet fogyasztottak, jelentősen megemelkedett a magas sűrűségű lipoproteinek (“jó koleszterinek”) szintje  más malacokhoz képest.

A kutatók úgy vélik, hogy ezek az eredmények további vizsgálatokat tehetnek szükségessé az emberek lipid-anyagcseréjére gyakorolt ​​lehetséges jótékony hatások feltárására.

A vércukorszint szabályozása

Egy 2013-as, embereken végzett kutatás szerint a több bioaktív élelmiszer-összetevőt – köztük a piperint – tartalmazó kiegészítők inzulinrezisztenciára gyakorolt ​​hatása javult. Ez azt jelenti, hogy az inzulin hormon jobban tudta szabályozni a glükóz felvételét.

Mivel azonban a kiegészítő több élelmiszer-összetevőt tartalmazott, nem világos, hogy a piperin önmagában ugyanolyan eredményeket hozott volna-e.

A tápanyagok felszívódása és a bél egészsége

Kutatások kimutatták, hogy a fekete bors hozzájárulhat a tápanyagok felszívódásának fokozásához, valamint prebiotikum-szerűen viselkedik, ezzel hozzájárulhat a bélflóra szabályozásához és a gyomor-bélrendszer egészségének javításához.

Az agyműködés serkentése

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a piperin javíthatja az agy működését, különösen a degeneratív agyi állapotokkal, például az Alzheimer-kórral kapcsolatos tünetek esetén.

Kimutatták, hogy a piperin csökkenti a plakok  képződését. Ezek káros fehérjetöredékek, amelyek leginkább az agy memóriához és kognitív funkcióhoz kapcsolódó területein fejlődnek ki.

Összefüggést találtak az Alzheimer-kór és a piperin szintje között, de a kutatók egyelőre nem tudtak pontos okot találni a kapcsolatra, és ezért további kutatásokra van szükség.

Kockázatok és mellékhatások

Nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a fekete bors súlyos egészségügyi kockázatokat vagy mellékhatásokat okozna.

A túl sok fekete bors fogyasztása emésztési zavarokat okozhat, ez a legtöbb gyógynövényre és fűszerre igaz. Nagy mennyiségű fekete bors fogyasztása égő érzéseket okozhat a szájban és a torokban.

Egyes kutatások azonban kimutatták, hogy a fekete bors, pontosabban a piperin, bizonyos helyzetekben potenciálisan káros hatásokat okozhat.

A piperin fokozhatja bizonyos gyógyszerek, például az antihisztaminok felszívódását. Ez hasznos lehet a rosszul felszívódó gyógyszereknél, de más gyógyszerek túlzott felszívódását eredményezheti.

A fenti okok miatt fontos, hogy konzultáljon orvosával, gyógyszerészével a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokról a fekete bors bevitelének növelése vagy a piperin-kiegészítők szedése előtt.

A népi és hagyományos gyógyászat évezredek óta ismeri és használja a borsot/piperint. A bors egy antioxidáns, amely egyéb egészségügyi előnyök mellett gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásokat is nyújt. Emellett fokozhatja az agy működését és növelheti a jó koleszterin szintjét.

[A MedicalNewsToday alapján]