TEIS Média

Új összefogás az összefogáson belül? Új Világ és a “civilek”

Új összefogás az összefogáson belül? Új Világ és a “civilek”

“Az Új Világ Néppárt nyitott arra, hogy együttműködjön az előválasztáson az etikai elveinket elfogadó pártok és civil szervezetek jelöltjeivel. A győzelemhez szükség van alkalmas civil jelöltekre, akiket hívunk, várunk és bevonunk a politikába. Az Új Világ Néppárt vállalja, hogy a saját és a civil jelöltek jelölőszervezete lesz. Az ellenzék legfontosabb feladata, hogy kiválassza azt a 106 hiteles és alkalmas embert, akiknek legnagyobb esélye van legyőzni a Fidesz jelöltjét az egyéni választókerületekben.”

Mindez azért is érdekes – bár egy felmérés nem felmérés – a Publicus legfrissebb adatai szerint  a hagyományos pártpreferenciás kérdésben az ellenzéki pártok és a “csak” összefogás szavazók összességében a teljes népesség 38 %-át, míg a Fidesz-Kdnp támogatói annak 29 %-át teszik ki. Ellenzéki közös lista Fidesz-Kdnp versenyben viszont az ellenzék az összes választópolgár 40 %-a, míg a Fidesz-Kdnp 36 %-a támogatását élvezi. Ez annyit jelent, hogy a kormánypárt támogatottsága 7 %-kal növekszik, ha a közös ellenzéki lista a rivális. Kb. 8 millió választópolgárral számolva a 7 %-os növekmény 550-560 ezer választópolgár plusz támogatását jelenti a Fidesz-Kdnp részére. * Úgyhogy az a kérdés, hogy egy valóban konzervatív erő és a függetlenek megjelenése csökkenti-e a Fidesz mozgósító erejét. (Az elemzés elsősorban a miniszterelnök jelölt-jelöltek szimpátiájával foglalkozik, de tekintve, hogy most indul a kampány, erről még nem sok mindent lehet tudni.)

* Amit tudnunk kell: az ellenzéknek legalább 3,5 %-kal több szavazatarányt kell elérnie a mandátumszámok azonosságához – illetve azt is érdemes fejben tartanunk, hogy a Publikus rendszeresen az ellenzék számára kedvezőbb adatokat mér a többi közvélemény-kutatóhoz képest.