TEIS Média

Mitől félünk? – A covid kommunikáció, amiből tanulni lehetne – londoni beszámoló.

Mitől félünk? – A covid kommunikáció, amiből tanulni lehetne – londoni beszámoló.

A lélektan azt mondja, hogy legjobban az ismeretlentől félünk. Ha jól meggondolod, akkor ez így is van.

A legjobb felkészíteni magunkat a várható és néha a váratlan helyzetekre. Amennyire ez lehetséges.

De van a félelemnek egy másik oldala is. Ha félsz, akkor könnyen irányítható vagy. Valaki azt kérdezi, félsz a vírustól (vagy migránsoktól, Sorostól, Gyurcsánytól, bármitől)?  Ne félj, én megvédelek! Akkor ezt a védelmező személyt bárhová vakon követni fogod. Még akkor is, ha a szakadékba vezet. Még akkor is, ha szegénységben, nyomorban tart. Még akkor is ha elvesz tőled mindent, hiszen megvéd téged az ismeretlentől.

Agyunk is úgy működik, hogy igyekszik megérteni a helyzetet és ha nincs elég információ, akkor különböző magyarázatokat fog alkotni. Így születnek a babonák, városi legendák, az összeesküvés elméletek, a konteók. Mert magyrázatra szükségünk van. Meg akarjuk érteni, hogy a fene történik?

Hogyan tudod jobban megérteni a világot? Hogy tudsz az ellen védekezni, hogy félrevezessenek? Tudással. Tanulással. Felkészüléssel.

Kérdezzél és választ fogsz kapni! Ez a XXI. század. Itt ülsz egy számítógép előtt és bármit megtudhatsz a világról.

Elmondok egy példát. Így könnyebben érthető lesz.

Az Egyesült Királyságban, vagy ahogy egyszerűen, de nem pontosan mondani szoktuk: Angliában nagyon erős kampány folyik a járvány legyőzéséért.

Rengetegen haltak meg az elmúlt évben. Nagyon sokan betegedtek meg súlyosan. A kórházak itt is zsúfolva, az orvosok, ápolók túlterhelve. Más betegségek kezelése elhanyagolva. Intenzív cselekvésre volt szükség. Ezt nagyon alapos felvilágosítással érték el.

Még a vízcsapból is ez folyik, de nem unalmas. Körüljárják a témát minden oldalról.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján komoly szakemberek mondják el a véleményüket. Röviden, érthetően. Mit kell tenni és miért. Maszk van minden közszereplőn.

A reklámokban elmagyarázzák, miért kell maszkot hordani és hogyan. Miért fontos a kézmosás és hogy a leghatékonyabb.

Aki kíváncsi a tudományos magyarázatokra, az hosszabb programokat is láthat ahol tudósok, orvosok világosítják fel a nézőket.

A szappanopera kedvelők láthatják, hogy már ott is rég maszkot viselnek a szereplők  és téma a vírus, a járvány.

A beszélgetős műsorokban bemutatnak gyógyult embereket, aki a kórházban eltöltött napokról, hetekről és az átélt szenvedésekről mesélnek. Interjúra hívják az elhunytak hozzátartozóit, hogy a Covid tragikus oldala se maradjon titokban.

Az iskolásokat felvilágosítják hogyan kell most viselkedni az iskolában vagy miért kell otthon maradni. Még a legkisebbeket is.

A legidősebb gyógyult covid  beteg 96 éves volt, aki a nővérkék tapsvihara közepettte hagyhatta el a kórházat. A legfiatalabb elhunyt viszont egy csecsemő volt. Ezt sem leplezik.

Az első 80 év feletti idős hölgyet és urat a tévé kamerái előtt oltották be és rögtön megkérdezéték őket a tapasztalatukról.

Itt is unjuk már a banánt és szeretnénk néha a barátokkal, rokonokkal találkozni, utazgatni. Ezért is várjuk a védőoltást. Nagyon kevesen vannak akik nem akarnak oltakozni, mert mindenki tudja, hogy ez nem csak az ő, hanem a körülöttünk élő emberek érdeke is. A rokonainké, munkatársainké, szomszédainké. Az egész országé.

Az internet világában nincs titok. Bármit is mantrázik a királyi tévé, az interneten vannak még szabad médiák. Hallgassátok a Klubrádiót, nézzétek az ellenzéki pártok és az összefogás oldalait!

Tájékozódjatok! Nézzetek utána minden fontos információnak! Akkor nem lehet titeket félrevezetni.

Szombati-Szabó Ildikó 2021.04.09, Egyesült Királyság