TEIS Média

A hajhullás 10 lehetséges oka

A hajhullás 10 lehetséges oka

A hajhullásnak számtalan oka van, a betegségtől kezdve a helytelen étkezésig. Ha komoly hajhullást, hajszál elvékonyodást vagy kopaszodást észlelsz, próbálj rájönni a kiváltó okára.

Néha a hajhullás valamilyen egyéb betegség velejárója, és ha a betegség elmúlik, akkor a hajhullás is elmúlik. Amikor a hajhullás oka kimondott hajbetegség (alopecia), akkor viszont ez egy állandó jelenség , és külön kezelést igényel.

Hajhullás pajzsmirigy problémák miatt

A hajhullás 10 lehetséges oka

Többféle pajzsmirigy betegség is hajproblémához vezethet. Ennek oka az, hogy pajzsmirigy betegségek esetén hormonzavarok, hormon egyensúly problémák lépnek fel. A betegség megfelelő kezelése után általában a hajhullás is elmúlik.

A hajszálak elvékonyodása terhesség idején

A hajhullás 10 lehetséges oka

Terhesség és szülés idején a nők hormon-hétartása felborul, és ez hajproblémákhoz vezethet. Szülés után nem sokkal (de néhány esetben lehet, hogy csak több hónap elteltével) a hormone egyensúly helyreáll, és a hajproblémák is megszűnnek.

Hajhullás gyógyszerek szedése miatt

A hajhullás 10 lehetséges oka

Sok esetben a hajhullás valamilyen gyógyszerezés következménye. A vérhígítók, fogamzásgátló tabletták, depresszió elleni gyógyszerek, kalcium és béta- blokkolók sokszor okoznak hajproblémákat. A túl sok A vitamin és retinoidok szedése hasonló mellékhatással járhatnak. Közismert, hogy a daganatok elleni kemoterápia is átmeneti kopaszodást okoz.

Az alopecia különböző fajtái

A hajhullás 10 lehetséges oka

Az alopecia kimondott hajbetegség. Van, amikor csak a fejtetőn okoz kopaszságot, de van, amikor az egész testfelületre kihat. Okozhat hajszál elvékonyodást, kopasz foltokat, de akár teljes kopaszságot is. Gyógyítására fordulj orvoshoz.

Mentális trauma

A hajhullás 10 lehetséges oka

Komoly stressz, pszichikai megterhelés hajszál elvékonyodáshoz, hajhulláshoz vezethet. Komoly idegi stressz, sokk, műtét vagy komolyabb sérülés esetén akár a hajzat 75%-a is eltűnhet, néha hónapokkal a kiváltó esetet követően.

Érzelmi stressz hatása a hajra

A hajhullás 10 lehetséges oka

Sok érzelmi megrázkódtatás átmemeti hajhulláshoz vezethet. ilyen a hirtelen életmód-változás,  egy szeretett valakinek az elvesztése, pénzügyi problémák, munkahelyi problémák és még számos, komoly érzelmeket kiváltó probléma. A hajhullás a problémák megszűntével szintén abbamarad.

Hiányos táplálkozás

 

A hajhullás 10 lehetséges oka

A megfelelő, vitaminokban és tápanyagokban, fehérjékben gazdag táplálkozás szükséges a szervezet, és így a hajtermelés egészséges működéséhez. A hiányos, ne megfelelő étrend vezethet hajhulláshoz, de hajszál elvékonyodáshoz és kopasz foltok megjelenéséhez is.

Helytelen hajápolási szokások

A hajhullás 10 lehetséges oka

A divatos frizura létrehozása sokszor komoly hajkárosodáshoz vezet. A túl sok samponozás, túl intenzív hajszárítás vagy túl erős lófarok készítése megviselik a fejbőrt, mely aztán hajhullást okozhat.

Hajhullást okozó fertőzések

A hajhullás 10 lehetséges oka

Számos átmeneti fertőzés, magas láz, bakteriális fertőzés hajhullást vagy hajszálvékonyodást okoz. A betegség megfelelő kezelése esetén hajprobléma is megszűnik, de ehhez orvoshoz kell fordulnod.

Autoimmun betegségek

A hajhullás 10 lehetséges oka

Van néhány eset, amikor autoimmun betegség az oka a hajhullásnak. Ilyen például cukorbetegség esetén gyakran előfordul.

Sokszor a hajhullás nem megfordítható folyamat, ilyenkor gyógyszeres kezelés és esetleg hajbeültetés segít megoldani a problémát.

(Az everydayhealth com nyomán)