TEIS Média

Basszus, hogyan tudok kimászni a depresszióból?

Basszus, hogyan tudok kimászni a depresszióból?

A depresszió egy sz@r dolog. Hogyan lehet belőle kimászni?

Lassan ötven éve foglalkozom a világ, az Univerzum törvényeivel és az evolúció szabályaival. Ezek alapján van néhány tanácsom erre vonatkozólag.

Az Univerzumban minden az energia-minimum elérésére törekszik. Ezért esik le a kavics, ezért süt a Nap és ezért ír verset a költő. Mi is akkor érezzük jól magunkat, ha jól mennek a dolgok, ha kiadhatjuk energiáinkat, ha kamatoztathatjuk tudásunkat, tehetségünket, ha dolgozunk, munkát végzünk.

Ha elfogy az energiánk, ha nagyon alacsony szintre kerülünk, akkor megpihenünk, feltöltődünk, ismét magasabb energia-szintre kerülünk, és zúdulhatunk le, roboghatunk, mint a szélvész a lejtőn, valahogy így:

Basszus, hogyan tudok kimászni a depresszióból?

Amikor depressziósok vagyunk, akkor nem látunk semmi lehetőséget, semmi reményt, és minden kilátástalannak tűnik, valahogy így:

Basszus, hogyan tudok kimászni a depresszióból?

Gödörben érezzük magunkat, körülöttünk falak, energiánk elfogyott, zéró, remény semmi.

Mit tehetünk?

A legfontosabb: ne zárkózzunk be. Legyünk nyitottak, ugyanis energiára van szükségünk, és ezt kívülről kaphatjuk meg ilyenkor legkönnyebben. Ha magunkhoz engedjük ezeket az energiákat, akkor a szó átvitt és valóságos értelmében is felül tudunk emelkedni a problémákon, és ismét leadhatjuk az energiákat, zúgva lefelé a völgybe, mint a szélvész.

A másik fontos dolog: nézzünk kicsit körbe. Valószínűleg kisebbek a falak, a nehézségek, mint ahogy gondoljuk, lehet, hogy csak így néz ki az ábra:

Basszus, hogyan tudok kimászni a depresszióból?

Igen, itt balra elég kemény lenne átlendülni az akadályon, elég sok energia kell hozzá, de jobbra csak kicsi a hupli! Ha egyszer-kétszer nekilendülünk, esetleg a barátok, a család is segít, akkor valószínűleg sokkal könnyebben kijutunk a hullámvölgyből. Fel a fejjel!

(Természetesen, vannak ténylegesen orvosi okokból depressziós személyek/állapotok, ekkor minél előbb szakemberhez kell fordulnunk!)

Sas Tibor